sobota, 15 lutego 2020

ZIELONE, PYSZNE, ZDROWE I SZYBKIE / KREM Z GROSZKU Z CUKINIĄ I SZPINAKIEM


Jedni wiedza, inni nie, jakis czas temu ropoczelam bardzo fajny detoks z Asią z Green Canoe. Na grubie na FB, Asia dokładnie krok po kroku rozpisała na czym będzie polegał detoks i z tygodnia na tydzień podsyła nam nowe jadłospisy.


Dużo w nich zupek krem, które wręcz uwielbiam. Serwuję sobie taką na obiad, bądź też na kolację. Postanowiłam podzielić się jedną z moich wariacji na jej temat, na bardzo fajną i lekką, zieloną zupę shreka. Jest extra szybka i bardzo prosta w wykonaniu. Zawsze robię jej zapas i mrożę, by mieć awaryjnie pod ręką (o ile uda mi się choć trochę uratować przed moim M., który też ją uwielbia!).






Składniki (na ok. 3-4 porcje):
  • opakowanie mrożonego groszku
  • 1 duża cukinia
  • 1 cebula
  • pół paczki świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • prażone ziarna do posypania (u mnie akurat słonecznik oraz dynia)







Wykonanie:

Na 3 łyżkach oliwy z oliwek podduszam najpierw na patelni cebulę, a później do niej dodaję, pokrojoną z skórą cukinię.
W między czasie do garnka wsypuję groszek i zalewam niewielką ilością wody, włączam płytę indukcyjną.
Jak cukinia lekko się poddusi dodaję pokrojony ząbek czosnku i dosłownie przez minutę daje mu się zaprzyjaźnić z cukinia i cebula, wydobywając z niego cudowny aromat.
Całość patelni wkładam do garnka z groszkiem, a na wierzch dokładam szpinak.
Gotuję ok. 10-15 min, aż groszek zmięknie.
Doprawiam solą i pieprzem do smaku, ja przyznaję, że wolę delikatniejszą wersję.
Całość miksuję na jednolity krem i voila gotowe!
Przed podaniem posypuję prażonymi ziarenkami.







Smacznego!

Do następnego!







Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza