czwartek, 25 czerwca 2020

3 ULUBIONE PRZEPISY DIETY SIRTFOOD


Wszystkie opisane poniżej przepisy są wariacjami na temat przepisów cudownej czarodziejki Agnieszki Mielczarek z kanału na Youtobe - Jedz inaczej z wykorzystaniem sirtuinowych składników zwanych "genem długowieczności" i "genem szczupłości".



  • OWSIANKA NIEBO W GĘBIE O PORANKU

       Połączenie wszystkich składników tego śniadania to jest jakieś mistrzostwo świata! Przypomina mi smak złotego mleka, które uwielbiam! Kurkuma robi w tej owsiance ogromną robotę, a daktyl uwalnia majestatyczną słodycz!




Składniki:
mieszanka płatków owsianych i żytnich
mleko
pół daktyla medjool
szczypta kurkumy
orzechy włoskie
kurkuma
truskawki

Wykonanie:
Płatki gotujemy na mleku wraz z daktylem, orzechami kurkumą ok. 7-8 minut (nauczona przez A. Maciąg wykonywaniem pasty w kurkumy wiem, że czas gotowania kurkumy na znaczenie w celu uwalniania jej dobroczynnych właściwości).
Gotową owsiankę nakładamy do miseczki. Na to wykładamy pokrojone świeże truskawki.


Oryginalny przepis Agi - złota owsianka z rabarbarem




  • KASZA GRYCZANA ZE SZPARAGAMI

        Uwielbiam szparagi i to w szczególności zielone. Jak tylko zaczyna się sezon to zajadam się nimi bez opamiętania. Najbardziej lubię je w wersji al dente. W tym wydaniu z kaszą gryczaną komponują się wprost idealne!



Składniki:
kasza gryczana
szparagi
jarmuż
szpinak
cebula czerwona
czosnek
oliwa z oliwek
orzechy włoskie
* dla "bezdietowców" parmezan do posypania

Wykonanie:
Gotujemy kaszę gryczaną. W miedzy czasie na oliwie podsmażamy cebulkę oraz czosnek i dodajemy drobno pokrojone szparagi bez główek. Podlewamy całość bulionem lub wodą. Gdy szparagi zmiękną dodajemy jarmuż, szpinak, główki szparagów. Na końcu całość mieszamy z kaszą oraz orzechami. Doprawiamy solą i pieprzem, a niedietowcy posypują danie pysznym parmezanem.

Oryginalny przepis Agi - kaszotto




  • SAŁATKA ROZKOSZY Z HALLOUMI I DRESSINGIEM BORÓWKOWYM


        Oj od tej sałatki zaczęła się moja rozkosz nad daniami zawierającymi sirtuinowe składniki. W sałatce mamy... i lekka kwaśność kaparów, i słodycz daktyla oraz winegretu, i lekka ostrość z cebuli, a do tego solony halloumi! Te smaki wzajemnie się przenikają zachwycając nasze kubki smakowe!



Składniki:
roszponka
szpinak
jarmuż
czerwona cebula
kapary
ser halloumi
orzechy brazylijskie
daktyle

winegret borówkowy:
jagody bądź borówki
musztarda miodowa
oliwa z oliwek
ocet jabłkowy
pieprz
sól

Wykonanie:
Na suchej patelni podsmażam halloumi. W miedzy czasie do miski układam roszponkę, szpinak, jarmuż jako zieloną bazę. Na wierzch układam pokrojoną czerwoną cebulę, kapary, pokrojone orzechy brazylijskie oraz daktyle. Na końcu wykładam ser i polewam zmiksowanym dressingiem.

Oryginalny przepis Agi - sałatka z halloumi




Mam nadzieję, że po przeczytaniu tych przepisów wasze ślinianki zaczną mocniej pracować i zrobicie te cudne dania w swojej kuchni!
Ja bardzo polecam!


Zachęcam też do poczytania więcej o tym jak rozpoczęłam przygodę w dietą sirtfood pod tym postem:



Do następnego!



1 komentarz :