piątek, 24 kwietnia 2020

JABŁKA POD KRUSZONKĄ NA SZYBKO - DESER IDEALNY!


Środa.... czyli środek tygodnia, a ja potrzebuję wytchnienia, chwili oddechu od rzeczywistości.. choć na moment. Spotkanie ze znajomymi niemlożliwe, pozostajemy tylko my... we dwoje.

W mojej glowie klębią się myśli, by ten dzień zakończyć  z uśmiechami na naszych twarzach i miłością w sercu, mimo przeciwności losu. Trzeba temu dopomóc.

Pomysł przychodzi natychmiast - kolacja! To jest zawsze dobre rozwiązanie. Jak na zawołanie pogoda na zewątrz sie poprawia, a balkon zaprasza do ucztowania w blasku ciepłego słoneczka. To nie przypadek, to trzeba wykorzystać.

Coś na szybko i smacznie, taki jest plan.... Wybór pada na zapiekankę ziemniaczaną, ale na tym nie może sie zakończyć! Deser! Choć trochę słodyczy tego dnia w ustach....tak...

Proste pomysly na potrawy są wg mnie zawsze najlepsze!

Są jabłka, wiec mam główny składnik, do tego kruszonka i moje kubki smakowe zaczynaja już domagać sie tych pyszności, a oczami wyobraźni widzę, jaką to może nam sprawić przyjemność!


Tak powstał na szybko pomysł na banalne jabłuszka pod kruszonką zapiekane w emaliowanej formie. By dodać trochę koloru wrzuciłam też suszoną żurawinę, a smak dopełniłam wiorkami kokosowymi i orzeszkami nerkowca.

Składniki dla 2 - 4 osób (przecież zawsze moze zostać na drugi dzień!)

       Jabłuszkowy wkład:

  • 4 słodkie jabłka
  • garść orzechów nerkowca
  • garść suszonej żurawiny
  • duża łyżka wiórek kokosowych
  • cynamon

      Kruszonka:

  • 60 g mąki
  • 40 g masła
  • 20 g cukru

Wykonanie:

Z umutych jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i na wierzch wykładamy pokruszone orzechy nerkowca, żurawinę, wiórki kokosowe oraz cynamon. Całość mieszamy.

W misce mieszamy składniki na kruszonkę, zagniatamy z ciasta malutkie kuleczki i wysypujemy je na jabłka.

Całość pieczemy w piekarniku z opcją góra-dół ok. 35-40 min.

Podajemy najlepiej ciepłe.
Szczytem kulinarnym w tym przypadku byłoby dodanie do każdej porcji gałkę lodów waniliowych!

A tu mały film, uważajcie, bo możecie poczuć natychmiastową chęć, by stworzyć to cudo  :))))





Smacznego!













Brak komentarzy :

Publikowanie komentarza