Środa.... czyli środek tygodnia, a ja potrzebuję wytchnienia, chwili oddechu od rzeczywistości.. choć na moment. Spotkanie ze znajomymi niemlożliwe, pozostajemy tylko my... we dwoje.
W mojej glowie klębią się myśli, by ten dzień zakończyć z uśmiechami na naszych twarzach i miłością w sercu, mimo przeciwności losu. Trzeba temu dopomóc.
Pomysł przychodzi natychmiast - kolacja! To jest zawsze dobre rozwiązanie. Jak na zawołanie pogoda na zewątrz sie poprawia, a balkon zaprasza do ucztowania w blasku ciepłego słoneczka. To nie przypadek, to trzeba wykorzystać.
Coś na szybko i smacznie, taki jest plan.... Wybór pada na zapiekankę ziemniaczaną, ale na tym nie może sie zakończyć! Deser! Choć trochę słodyczy tego dnia w ustach....tak...
Proste pomysly na potrawy są wg mnie zawsze najlepsze!
Są jabłka, wiec mam główny składnik, do tego kruszonka i moje kubki smakowe zaczynaja już domagać sie tych pyszności, a oczami wyobraźni widzę, jaką to może nam sprawić przyjemność!
Tak powstał na szybko pomysł na banalne jabłuszka pod kruszonką zapiekane w emaliowanej formie. By dodać trochę koloru wrzuciłam też suszoną żurawinę, a smak dopełniłam wiorkami kokosowymi i orzeszkami nerkowca.
Składniki dla 2 - 4 osób (przecież zawsze moze zostać na drugi dzień!)
Jabłuszkowy wkład:
- 4 słodkie jabłka
- garść orzechów nerkowca
- garść suszonej żurawiny
- duża łyżka wiórek kokosowych
- cynamon
Kruszonka:
- 60 g mąki
- 40 g masła
- 20 g cukru
Wykonanie:
Z umutych jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i na wierzch wykładamy pokruszone orzechy nerkowca, żurawinę, wiórki kokosowe oraz cynamon. Całość mieszamy.
W misce mieszamy składniki na kruszonkę, zagniatamy z ciasta malutkie kuleczki i wysypujemy je na jabłka.
Całość pieczemy w piekarniku z opcją góra-dół ok. 35-40 min.
Podajemy najlepiej ciepłe.
Szczytem kulinarnym w tym przypadku byłoby dodanie do każdej porcji gałkę lodów waniliowych!
A tu mały film, uważajcie, bo możecie poczuć natychmiastową chęć, by stworzyć to cudo :))))
A tu mały film, uważajcie, bo możecie poczuć natychmiastową chęć, by stworzyć to cudo :))))
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz