niedziela, 17 lutego 2013

nasze święto - 16 luty

Witajcie Kochani!

jak Wam mija weekend?

Mi zaczął się wyjątkowo pracującą sobotą. Potem trzeba było uzupełnić zapasy w lodówce i zaplanować menu na wieczór na nasz wyjątkowy dzień.

Zaplanowaliśmy tartę ze szpinakiem, gorgonzolą i pomidorkami.

Wyszła przepyszna!!!

Przepis na ciasto wzięłam z http://gotuj.skutecznie.tv I zrobiłam jak poleciła Magda, za jednym razem zrobić 2 porcję, by mieć zapas w zamrażarce na kolejną tartę.


http://gotuj.skutecznie.tv/2011/04/tarta-czyli-jak-zrobic-uniwersalne-ciasto-na-tarte/
http://www.youtube.com/watch?v=gm8ZfUsnEl4






A pomysł na deser podsunęła mi ostatnio nieesia25 (http://www.youtube.com/watch?v=liHk0kcq7Ok). Tutaj też byłam przeszczęśliwa bo deser po prostu rozpływa się w ustach!Miammmm!








Także kolacją należy do bardzo udanych!


Stół też był nakryty odświętnie, choć skromnie.






A na wieczór zaplanowaliśmy seans filmowy. I tu znów niespodzianka bo trafiliśmy naprawde na bardzo dobry film, oparty na faktach. Tytuł to "Czarna księga". Jest to historia Żydówki, Racheli Stain, która po ucieczce przed transportem do obozu koncentracyjnego trafia do holenderskiego ruchu oporu. Film bardzo wciąga i bardzo zaskakuje. Polecam!




5 komentarzy :

  1. hmmm...wygląda wyśmienicie, zwłaszcza z tym sosem... Jeśli to Wasza rocznica to wszystkiego najlepszego !!!!!

    A deserek pierwsza klasa!

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego dobrego na kolejne lata. Tarta wygląda bardzo smakowicie. Deser także.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie, uczta dla oczu zarówno w sferze kulinarnej, jak i filmowej:) Czarną księgę obejrzałam niedawno, na stronie głównej onetu pojawił się artykuł o połączeniu holocaustu z pornografią. Od razu się skusiłam, ale ze względu na tę pierwszą, a nie drugą dziedzinę tematyczną:) Holocaust, który w zasadzie jest głównym wątkiem, jak dla mnie stanowił tło wydarzeń, bo elementy sensacyjne (a moim zdaniem nie brakowało takowych) sprawiały, że emocje sięgały zenitu. A wyjaśnienie zagadki nieco zaskakujące. Jak dla mnie, każdy znajdzie tam coś dla siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż nabrałam przez Ciebie apetytu! Wszystko wygląda tak smacznie, że aż ślinka leci!
    kolodynska.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam do tarty ze szpinakiem i serem dodać garść uprażonych posiekanych orzechów lub pestek słonecznika może nie jest to odkrywcze ale doda do tej tarty wyjątkowości ;)

    OdpowiedzUsuń