Wszem i wobec
wszyscy dudnią, aby codziennie rano pić na czczo wodę np. z miodem, bądź cytryną.
Napiszę bardzo
szczerze, że za takim połączeniem cyryna+miód nie za bardzo przepadam, więc postanowiłam przystąpić
do zwyczaju picia naparu o poranku, ale z moją własną modyfikacją, by mi odpowiadała smakowo
i bym się do tego zwyczaju po prostu nie zniechęciła, bo to byłoby kompletnie
bez sensu.
Lubię za to imbir,
a goździki wpadły do niego bardzo przypadkowo, gdyż w okresie jesiennym wieczorami
przygotowywałam herbatkę zimową właśnie z kilkoma suszonymi goździkami i smak bardzo mi podpasował.
- 2 goździki
- 2, 3 plasterki
imbiru
- łyżeczka ulubionego
miodu
Wykonanie:
Zalewamy wrzątkiem
kilka plasterków imbiru oraz goździki. Odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym
czasie, gdy woda troszkę przestygnie dodajemy miód.
Napar pijemy na
czczo, zaraz po przebudzeniu.
Właściwości
imbiru:
ułatwia
trawienie, leczy infekcje wirusowe, działa przeciwzapalnie, leczy migreny,
łagodzi bóle miesiączkowe, dba o jamę ustna, zwiększa koncentracje, itd…
Właściwości goździków:
wzmacniają nam
układ odpornościowy, pomagają w trawieniu, wspomagają działanie wątroby,
wzmacniają kości i stawy, zwalczają bakterie, zapobiegają nowotworom, itd…
Właściwości
miodu:
obniża ciśnienie tętnicze
krwi, działa przeciwmiażdżycowo, pomaga w regeneracji wątroby, koi nerwy,
pobudza prace mózgu, goi rany, ma właściwości antybakteryjne, itd…
Jak widać powyżej
cała masa cudownych właściwości tego naparu przemawia za jego stosowaniem. Ja
bardzo lubię jego smak i uważam, że działa na mnie zbawiennie.
Super napój, też piję taka wodę, nawet do herbaty dodaje zawsze imbir 👏👌🥰
OdpowiedzUsuńthanks to you
OdpowiedzUsuń