Cudowne lato w
pełni, cudowne aromaty krążą wokoło. Kwitnie też moja ukochana lawenda, której
zapachem i aromatem napawam się bez końca.
Uwielbiam rozpieszczać
się jej zapachem, paląc w kominku mieszankę wody z kilkoma kroplami olejku lawendowego.
To mnie niesamowicie uspokaja.
W tym roku postanowiłam
pójść o krok dalej i zaczarować ja w słoiczku.
Wracając z Warmii
do domu, widziałam po drodze masę jagód, które były sprzedawane na trasie. Od
razu zakiełkowała mi myśl, by połączyć je z aromatyczną lawendą na dłużej.
I tak oto powstał
przepis na dżem jagodowy z lawendą.
Spieszę Wam zatem
z przepisem, byście i Wy mogli zdążyć z jego przygotowanie.
Składniki:
3 kg jagód
leśnych
2 płaskie łyżki
suszonego kwiatu lawendy
300 g cukru
Wykonanie:
W garnku z grubym
dnem gotujemy na małym ogniu jagody, lawendę oraz cukier ok. 30 minut. Na początek
dodajcie połowę porcji lawendy i skosztujcie, czy taka ilość wystarczy. Jeśli nie
dodajcie resztę. Z mieszanki wytworzy się też aromatyczny syrop, który przecedźcie
i wlejcie na gorąco do buteleczek. Będzie idealny do lemoniady, bądź smakowej
kawki.
Resztę przełóżcie
do słoiczków i jeśli zakrętki zostaną zassane, to nie potrzebujecie już pasteryzacji.
Jeśli nie, to zapasteryzujcie dla bezpieczeństwa
dżem.
Z tej porcji wyszło
mi 4 słoiczki po 320 ml oraz ok. 1 litr syropu.
Smacznego!
well managed post
OdpowiedzUsuń